woensdag 23 januari 2013

Copyright en Creative Commons

                                                         bron: creativecommons.nl 17 jan. 2013


Pfft.. lastige materie                                                                                                                          
Kan dit ooit worden gereguleerd nu de halve wereld informatie op het net zet en de andere helft hier op de een of andere manier gebruik van maakt?
Het verschil tussen Auteursrecht en Naburige rechten genoemd in het stuk van Creative Commons Nederland is duidelijk, als je tenminste weet dat er zoiets als 'Naburige rechten' bestaat.

Als je kijkt naar de muzieksite Spotify: zij maken afspraken met platenlabels en artiesten krijgen (weliswaar een heel kleine) toelage voor hun gedownloade muziek. Voor zover ik dat kan begrijpen, lijkt dat aardig gereguleerd en talloze muziekliefhebbers maken gebruik van deze manier van muziekstreamen.

Aan de andere kant: gigant Apple heeft iTunes Match. Wanneer muziek wordt gedownload en in iTunes wordt opgenomen, dan zoekt Match automatisch naar het beste resultaat van dat nummer.
Is dat niet een beetje 'witwassen' van 'zwart' verkregen materiaal? Misschien zie ik het wel te simpel, maar het zet je wel aan het denken.

Tijdens een sessie met voortgezet onderwijsleerlingen en dit kopieergebeuren even zijdelings ter sprake kwam, verzuchtte een meisje: 'maar het is zo makkelijk dat kopiëren en plakken'.
In dit specifieke geval hebben we het hoe en wat van de bronvermelding uitgelegd.
Dit is wat mij betreft ook de meest simpele oplossing: gebruik bronvermelding of het nu een afbeelding betreft of een geschreven stuk.
Zaken om serieus mee om te gaan; wat dat betreft: als het gaat om een afbeelding ben ik niet altijd trouw in het vermelden van de bron.                       

1 opmerking:

  1. Eens! In ieder geval netjes vermelden waar je iets vandaan hebt, da's wel het minste wat je kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen